image

Miljöer

Välkomna in till våra små barn och Babblarnas hus!

image image

Välkomna hem till Bibbi! Bibbi brinner för ämnet matematik så att material hemma hos honom utvecklar våra barns matematiska förmåga. Här blandas olika konstruktioner och material. Barnen har möjlighet att bygga med bl.a. BRIO järnväg, Duplo, magneter och sinnesklossar. Här finns även en spegelbygg som utmanar barnens sinnen och sätt att uppfatta omvärlden. Förutom barnens matematiska förmåga utvecklas även deras logiska tänkande och samarbetsförmåga tillsammans med många fler förmågor i detta hem!

image image

Hemma hos Diddi för barnen möjlighet att utveckla sin skapande förmåga! Här inne blandas fantasi med kreativitet och barnen ges möjlighet att prova på olika material och tekniker. De små barnen har också tillgång till förskolans stora ateljé (visas längre ned på denna sida).

image

Nu har ni kommit hem till Babba som brinner för språk! Språkhörnan lockar till att läsa böcker utifrån barnens intresse, pussla, arbeta med geometriska former mm. Här inne lär vi oss även om andra kulturer och språk som ger barnen möjlighet att utveckla sin identitet. Denna hörna utvecklar bl.a. barnens språkliga och sociala förmåga.

Välkomna in till Bobbo och motorikens värld! Bobbo lär oss att röra på oss och värna om vår hälsa och välbefinnande. I detta rum utmanas barnen i att gå på balansplattor, åka rutschkana, krypa i tunnel, slå kullerbyttor, dansa med sjalar osv. Här inne finns även lutande planet som gör det möjligt för barn att förstå hur enkel teknik fungerar. När detta inte används som ett rörelserum omvandlas det till ett sinnesrum med ljusbord, ficklampor och kuber som lyser i olika färger beroende på hur de vänds och mycket mer!

Inne hos Bobbo finns även vår Activboard som kan beskrivas som en stor interaktiv whiteboard. Barnen kan på den arbeta med hjälp av ett finger eller penna. Vi har även IKT-skåp, både hos de yngre och äldre barnen, där de kan hämta och arbeta med t.ex. "Ägget", Blue-bots och lärplattor.

I det blå huset bor Doddo som står för vår värdegrund. Han tror på demokrati, empati och medmänsklighet. Vår kiosk håller öppet varje dag dit barnen kan gå och köpa sig en korv med bröd, glass eller något annat gott. Här utvecklar barnen sin matematiska förmåga då de får tillgång till låtsaspengar att handla för. Turtagning och empati är också förmågor som utvecklas hos barnen. Varje dag serveras god mat och dryck i det lilla köket. Våra dockor och gosedjur är alltid mätta och väl omhändertagna hos oss! Empati, inflytande och turtagning är viktiga nyckelord i denna miljö.

image image

Vår sista babblare heter Dadda och älskar naturvetenskap. I vår naturhörna får barnen möjlighet att skapa olika miljöer med olika tekniker och material för våra djur att vistas i. De ser till att de har gott om mat, nära till vattenkällor och utmanande klippor att klättra på. Hemma hos Dadda får barnen utveckla sin naturvetenskapliga förmåga, empati, fantasi osv.

image

Vi har en samlingstrappa där barnen kan sitta vid samling och andra aktiviteter. Barnens dokumentationer och alster sätts bl.a. upp i denna hörna för att reflektera kring lärandet i dem.

image

Centralt i Babblarnas stad står vårt årstidsträd som skiftar från grönt till gul/orange/röd till vitt beroende på vilken årstid som är rådande just nu.

image

För att ta till vara på barns inflytande i verksamheten har vi aktivitetstavlor i våra miljöer. Här får barnen vara med och påverka i vilken miljö de vill uppleva och upptäcka just för stunden. De tar sin bild och placerar hos den Babblare som de vill leka hos. En motsvarande variant av aktivitetstavlor finns även hos de äldre barnen.

Välkomna in till våra stora Äventyrsbarn!

I vår läshörna kan barnen slå sig ner med en spännande bok eller arbeta med någon av våra lärplattor. Barnens språkliga förmåga och intresse för att lära genom IKT är läroplansmål som vi ständigt arbetar med..

image

Vi inspireras av olika pedagogiker på förskolan, bl.a. Montessori. I vår Montessorihörna kan barnen arbeta med allt från geografi till språk till matematik. Barnen väljer fritt bland materialen och utvecklar sina förmågor inom olika områden.

I vår spelhörna får barnen möjlighet att utmana varandra i olika brädspel och pussel. Barnen får här möjlighet att träna turtagning, finmotorik, förhålla sig till regler, stötta och hjälpa sina, logiskt tänkande mm.

Sinnesrummet bjuder in till upplevelser med alla våra sinnen. Lysande kuber, ljusbord, bubbelrör, känselklossar, ficklampa mm finns i detta rum. Barn lär sig bäst om de får uppleva och upptäcka med alla sina sinnen!

I vår bygg har vi lego, bilar och garage, kulbana, stora mjuka byggklossar, små hårda byggklossar, kaplastavar mm. Här får barnen möjlighet utveckla sin motoriska-, samarbets-, matematiska- och logiska förmåga.

Här finner vi även vår spegelmöbel där djur från alla delar av vår planet lever. Barnens matematiska, logiska, naturvetenskapliga och samarbetsförmåga utvecklas i denna hörna tillsammans med många fler förmågor!

image

I vår ateljé får barnen fantasi, kreativitet och skapande förmåga flöda! Här erbjuds barnen ett stort och rikt utbud av olika material och tekniker. Allt material finns i barnens höjd, så att de enkelt kan hämta sitt material själva.

Nästa varsågod! Välkommen till salong Twilight Sparkle, hur vill du klippa dig?

Hej, det är jag som är doktor här på läkarmottagningen! Hur kan jag hjälpa dig?

I vårt café kan man avnjuta en nybakt bulle och ett glas saft. Och är man mer sugen kan man också välja mellan cupcakes, frallor, tårtor, klubbar, karameller och donuts.

Varje dag har vi samling på en stor matta framför vår Activboard och samlingsvägg.

image

I båda våra tamburer finns hyllor i barnens nivå för att de själva ska kunna hänga upp sina kläder. Barnen uppmuntras till att ta på och av sig själva med pedagogerna som en stöttande hjälp. Självklart har våra barn västar på sig så att de syns tydligt när vi vistas utomhus. Även pedagogerna bär västar i samma färg som barnen i respektive grupp.

Vår förskola har lyckan av att ha två gårdar! Vår lilla gård består av bilbana, rutschkana, sandlåda, kiosk, hinderbana, egenodlad köksträdgård, blommor och bärbuskar. Vår stora gård finns bakom huset upp mot berget med mycket växtlighet och potential. Vi kommer under läsåret 20/21 utveckla denna gård ytterligare.

pix pix pix